VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon en Delta Lloyd hebben het moeilijk op thuismarkt

De enige twee pure verzekeraars op de Amsterdamse beurs kwamen vandaag allebei met cijfers over het derde kwartaal. Die van Aegon vielen mee, Delta Lloyd kwam met een winstwaarschuwing.

Aegon: prima resultaat
Aegon behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 374 miljoen euro, aan zienlijk meer dan een jaar geleden.

Het onderliggend resultaat voor belastingen steeg ruim 30 procent naar 472 miljoen euro.

Aegon leunde voor dit hoger dan verwachte resultaat vooral op de sterke groei die kon worden geboekt in de Verenigde Staten.

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje werden aanzienlijk minder verzekeringen verkocht.

In totaal daalde de omzet met 4 procent tot 1,55 miljard euro, maar de ‘market consistent value of new business’ nam met 48 procent toe tot 173 miljoen euro. Dat betekent dat wat er verkocht werd, wel meer oplevert in de toekomst.


Topman Alex Wynaendts zei in een toelichting dat de cijfers aangeven dat Aegon de juiste strategische prioriteiten heeft. Hij ziet een sterke toename van de winst, verbeterde marges op verkochte producten, lagere kosten en een aanhoudend sterke kapitaalpositie.

Delta Lloyd: winstwaarschuwing
Bij Delta Lloyd zal topman Niek Hoek minder vrolijk zijn. Hij zag de inkomsten met 11 procent dalen naar 3,8 miljard euro. Het onderdeel Leven nam die daling volledig voor zijn rekening, hier daalde de omzet met 15 procent tot 2,6 miljard euro.

Bij het onderdeel Schade was de omzet onveranderd op 1,2 miljard euro. Delta Lloyd zag ook haar hypotheekproductie instorten: deze kwam uit op 572 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 1,7 miljard was. Hier voelt het bedrijf de malaise op de Nederlandse huizenmarkt.

De positie in obligaties van Griekenland, Italië, Portugal, Ierland en Spanje bleef stabiel op 73 miljoen euro.

Plussen waren er ook. Het totale saldo aan bankspaarproducten is nu 1,7 miljard euro, een groei van 70 procent ten opzichte van een jaar eerder. Aan banksparen verdient een verzekeraar echter aanzienlijk minder dan aan een polis.

De nieuwe premie-inkomsten waren 11 procent lager en het eigen vermogen van Delta Lloyd kreeg een flinke knauw te verwerken en staat nu op 2,5 miljard euro, waar het eind 2011nog 3,9 miljard euro was.

Delta Lloyd zei dat het kostenbesparingsprogramma nog steeds op schema ligt, maar waarschuwde wel dat het operationeel resultaat over het hele jaar zo’n 10 procent onder het niveau van vorig jaar gaat uitkomen. Het dividend wordt vermoedelijk wel gehandhaafd op het niveau van 2011 en dat was 1,03 per aandeel.

Internationale spreiding helpt Aegon
Als je de cijfers van Aegon en Delta Lloyd naast elkaar legt wordt duidelijk dat met name Delta Lloyd een enorme klap krijgt van de problemen op de Nederlandse markt.

De huizenmarkt ligt op zijn gat en levensverzekeringen zijn sinds de woekerpolisaffaire op zijn zachtst gezegd niet populair meer.

Aegon profiteert van het herstel van de Amerikaanse economie, die vermoedelijk nog maar net begonnen is. Aegon haalt meer dan de helft van haar resultaat uit de Verenigde Staten en is daardoor minder kwetsbaar voor de zeer zwakke markt voor levensverzekeringen in Nederland.

Ook markten als China en Polen draaien goed, waardoor Aegon de problemen in Nederland ruimschoots kan compenseren. De levensverzekeraars worstelen op dit moment wel nadrukkelijk met de lage lange rente, die levensverzekeringen ook minder aantrekkelijk maakt.

De bankverzekeraars ING en SNS Reaal lieten eerder deze week matige prestaties zien bij hun verzekeringsactiviteiten. De meer gefocuste bedrijven zijn aanzienlijk minder beschadigd uit de kredietcrisis gekomen.

Delta Lloyd heeft nooit staatssteun nodig gehad, Aegon heeft de steun inmiddels volledig terugbetaald. Het voordeel daarvan is dat er gewoon dividend mag worden uitgekeerd. Aegon keerde al tien cent uit over 2011, over 2012 zal dat het dubbele worden.

Een dividend van 0,20 euro op een beurskoers van 4,50 euro geeft een rendement van 4,4 procent. Delta Lloyd is helemaal een gulle gever: vorig jaar bedroeg het dividend 1,03 euro. Als dat dit jaar inderdaad gehandhaafd wordt is het rendement zelfs 8,7 procent (bij de huidige sterk lagere beurskoers van 11,85 euro). 

Na de halfjaarcijfers in augustus keerde Delta Lloyd een interim-dividend uit van 0,42 euro, gelijk aan dat over 2011. Beleggers konden ook kiezen voor een stockdividend, waarvan de tegenwaarde nog een fractie hoger was.

Dat deed ruim de helft van de beleggers, waardoor er wel enige verwatering van het aandelenbezit optreedt. Het dividend is bij Delta Lloyd dus hoog, maar ten dele wel een sigaar uit eigen doos.


Nu we de derde kwartaalcijfers van de vier grote financials van de Amsterdamse beurs op een rijtje hebben, kunnen we vaststellen dat Aegon er het beste voor staat. Het aandeel Aegon noteert vandaag dan ook een dikke plus, en dat is zonder meer terecht.


MEER AEGON:

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012

21 juni 2011

21 juni 2011

15 juni 2011

16 mei 2011

12 mei 2011

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010


MEER DELTA LLOYD:

2 augustus 2012

6 juli 2012

23 november 2011

4 augustus 2011

17 mei 2011

12 april 2011

4 maart 2011

11 januari 2011

23 november 2010

23 november 2010

Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen